Prisklasser - Frihed Eller Restriktioner

Billetterne til en flyafgang kan udbydes til mange forskellige priser, fx er fem til ti prisklasser ikke usædvanligt. Derved kan det sagtens hænde, at fem passager der rejser sammen på flyets Economy class har betalt fem forskellige priser. Den usynlige forskel ligger i, hvorvidt de fem rejser på deres egne eller selskabets vilkår. Kodeordet er restriktioner, og disse kan inddeles i to hovedkategorier:

Fuldpris billetter
En billet som sælges uden rabat og dermed uden restriktioner benævnes indenfor luftfarten, Full fare. Billetten kan uden videre refunderes eller ombookes, og kan enten udstedes som en Business class eller en Economy class billet.

Rabat billetter
En billet, som sælges med rabat, er til gengæld tilknyttet restriktioner. Rabatterne er mest almindelige på Economy class, men fås også til Business class. Rabat billetterne er nøje skræddersyet og udbydes til salg i udvalgte kvoter på særlige afgange som led i selskabernes strategi om ikke at flyve med tomme sæder. Hos de traditionelle selskaber sælges rabatbilletter næsten udelukkende som returbilletter, og restriktionerne kan være ganske alsidige og optræde i kombinationer. Her er blot et lille udpluk:

  • Du skal være bortrejst natten til søndag.
  • Billetten skal reserveres og betales 14 dage forud.
  • Billetten kan ikke refunderes efter rejsens påbegyndelse.
  • Billetten kan ikke overføres til andet flyselskab.
  • Udrejse skal være på en hverdag.
  • Det koster 100 USD at ændre billetten.

TIP: Er du i en situation, hvor du skal rejse på en enkelt billet, vil du normalt kunne spare penge ved at købe billetten som en retur. Det kommer ikke til at koste dig ekstra, at du ikke gør brug af returkuponen.

Summa summarum
Når du køber en flybillet, betaler du ikke kun for en given grad af komfort og servering, men i ligeså høj grad for andelen af restriktioner. Jo dyrere billet, des færre restriktioner. Jo billigere billet, des flere restriktioner. Her er en opsummering over de faktorer, som har stor indflydelse på din billetpris:

Rejseklasse: Benplads, kaviar og særlige check-in skranker koster ekstra.
Bestillingstid: Jo tidligere du bestiller og betaler en billet, jo mere sikre er flyselskabet på at få dig som kunde, og jo bedre kan de planlægge "produktionen".
Fleksibilitet: Jo mere du rejser på flyselskabets vilkår, i stedet for dine egne, des mere rabat giver de. Du bliver med andre ord belønnet med billige billetter for at være en trofast kunde, som hverken ændrer eller afbestiller billetten.
Rejseperiode: Som meget andet indenfor rejsebranchen bestemmes indtjeningsmulighederne af årstider, feriesæsoner, ugedage, og endda tidspunkter på dagen. Dette afspejles i billetprisen. Almindeligvis er en returbillet billigst, hvis du er bortrejst natten mellem lørdag og søndag.
Gyldighed: Jo længere gyldighed - jo dyrere billet. Gyldigheden på billige billetter er som regel max. en måned.
Lufthavne: Storbyer har som regel flere internationale lufthavne. Og her er det som med huspriser: Bedste beliggenhed - dyreste pris. Fx har London tre lufthavne: "Heathrow", som koster selskaberne de højeste afgifter samt de to mindre, men billigere lufthavne "Stansted" og Gatwick".Fx sparer lavprisselskaberne mange penge ved i stor udstrækning at benytte de billigere men oftest fjernereliggende lufthavne.
© Copyright 2008 Rejser.Net ApS