Flysikkerhed - Hvad Med Flykapring?

Før den 11.september 2001 var det god latin, at passagerer i tilfælde af en flykapring forholdt sig rolige og parerede ordre. Endvidere blev det anbefalet at man skulle fjerne smykker eller påklædning med religiøse eller politiske symboler. Terrorhandlingerne den 11. september 2001 satte i al sin gru spørgsmålstegn ved den taktik. Dette blev allerede illustreret på dagen, hvor en gruppe passagerer fra det 4. af de kaprede fly, via mobiltelefonopkald fandt ud af, at kaprernes hensigt var at bruge flyet som et levende missil. Stillet over for det, var der kun en mulig løsning - modangreb.

Siden den 11 september har flyselskaber og myndigheder iværksat mange tiltag af sikkerhedsmæssig art. Fx bliver selv negleklippere taget fra folk, mens pas igen og igen bliver checket. Men endnu har ingen af luftfartens autoriteter givet offentligheden noget bud på, hvordan man bør forholde sig under en kapring. Her er ét bud, som blev leveret af luftkaptajnen på United Airlines rute 564 den 15. september 2001. Kort før start tog han sagen i egen hånd og annoncerede følgende til sine passagerer:

"Vi har ikke modtaget nye instrukser fra lufthavnsmyndighederne, så fra nu af er vi overladt til os selv. Hvis en person stiller sig op og siger at han er flykaprer, skal I gøre følgende: Alle skal med det samme rejse sig og begynde at kaste ting i hovedet på kapreren - puder, bøger, blade, briller, sko - en hvilken som helst ting, som kan bringe ham ud af balance og distrahere ham. Hvis han har medsammensvorne, så gør det samme ved dem. Vigtigst af al, få et tæppe over ham og slyng ham til gulvet og sørg for at han bliver der. Vi vil lande i nærmeste lufthavn, hvor myndighederne vil tage over. Husk på - her er ingen bomber eller skydevåben ombord, højst en mindre kniv, som har kunnet undslippe den opgraderede sikkerhedskontrol. I er 200, og han er 1, og højst et par stykker mere, hvis han har hjælpere".

Kilde: Washington Post 19/9-01
© Copyright 2008 Rejser.Net ApS