Turistklasse Syndromet

Omend selve betegnelsen "turistklasse syndrom" ikke er lægefagligt veldefineret, er der ingen tvivl om, at den begrænsede plads og at skulle sidde stille længe i uhensigtsmæssige stillinger påfører passageren en del gener, ikke mindst når flyvetiden er adskillige timer, og når rejsen foretages på de trange pladser bagest i flyet.

Generne kan være dårlig blodcirkulation, som udmønter sig i "sovende" ben og hævede fødder og lægge. Det skyldes væskemængden, der ved stillesidden, samler sig nedefter. Indenfor visse lægefaglige kredse er der stærk mistanke om, at væskeansamlingen, kombineret med det dårlige blodomløb i de nedre regioner, kan forårsage blodpropper i benene. Et andet problem ved langtidsophold i et flysæde er, at vi belaster lænden i ryggen forkert, da vi har en tendens til at lade hoften glide frem på stolen.

For bedre komfort og sundhed:

  • Undgå stramtsiddende tøj - tag evt. fodtøj af eller løsn det.
  • Ved længere flyvninger skal du, når mulighed byder sig, rejse dig fra stolen og gøre et par strækøvelser samt gå lidt frem og tilbage.
  • Når du sidder i stolen foreslås følgende øvelser: Stræk skiftevis benene ind under sædet foran og pres tæer og fodbalde mod gulvet, mens du tæller til 5, dernæst flyttes benet helt tilbage, hvorpå du presser hælen i gulvet, og ligeledes tæller til 5.
  • Drik rigelig med væske, eventuelt kombineret indtagelse af en enkelt børnemagnyl (125mg acetylsaliscylsyre), der virker let blodfortyndende.
  • Læg en pude bag ved lænden og undgå at lade hoften glide frem på sædet.

TIP: På følgende engelsksproget hjemmeside kan du læse mere om Turistklasse Syndromet: www.economyclasssyndrome.net

© Copyright 2008-2014 Rejser.Net