På Vej Op

Ombord på flyet, klar til afgang…og dog. Du bemærker, at passagertilstrømningen er aftaget, alle har taget deres plads, og minutterne snegler sig af sted, mens flyet forbliver holdende ved gaten.

Nu har personaler særligt travlt. Passagerne tælles og antallet ombord afstemmes med det antal som har checket ind, imens udregnes flyets vægt og balance, som kaptajnen derefter godkender og underskriver. Mekanikeren har været rundt om flyet for at inspicere, om alle luger og lemme er lukkede, og at ingen skader er opstået under flyets ophold på jorden. Derefter melder han klar til kaptajnen, og flyets styrmand kalder lufthavnens tårn og anmoder om tilladelse til skubbe tilbage og derpå starte motorerne. Det er nu, du skal kigge på uret og bemærke om flyet afgår til tiden.

På vej mod startbanen kan der opstå ventetid, når flere fly skal i luften med få minutters mellemrum. Det er der taget højder for i fartplanen, fx er flyvetiden mellem København og London programsat til 1 time og 55 minutter, mens den reelle flyvetid er 1:30.

El Commandante

Ombord på flyet er kaptajnen øverste myndighed. Han er hele besætningens chef og er den, som træffer de endelige beslutninger under flyvningen. Omvendt er det også kaptajnen som kan stilles til ansvar, hvis noget under flyvningen går galt.

Ifølge Tokyo Konventionen, som er underskrevet af mere end 160 nationer, har kaptajnen også myndighed til at anholde og endog beordre magtanvendelse overfor passagerer, som skønnes at være til fare for flyvesikkerheden. Konventionen giver ham ret til at sikkerhedslande i et hvilket som helst medlemsland og der overdrage passageren i politiets varetægt.

Flyet letter

Læs mere om flyet letter her.

Mærkelige lyde og syner

Læs mere om de mærklige lyde når flyet er i luften her.

© Copyright 2008 Rejser.Net ApS